Dostupni linkovi

Island zvanično priznao Palestinu


Island je zvanično priznao Palestinu i uspostaviće diplomatske odnose s tom zemljom dve nedelje nakon što je parlament glasao za priznanje.

Palestinski ministar spoljnih poslova Rijad al-Malki, koji je bio u poseti toj zemlji i sastao se sa kolegom Osurom Skarpedinsonom, pozdravio je tu odluku, istakavši da ima veliko značenje i da ide dalje od ranijih izjava solidarnosti sa Palestincima.

Na osnovu odluke, Island priznaje nezavisnu i suverenu državu Palestinu u granicama pre rata 1967. godine. Izrael je u tom ratu osvojio pojas Gaze i Zapadnu obalu s istočnim Jerusalimom.

Dvojica ministara razgovarala su i o nastojanjima Palestinaca da se pridruže UN i o tome kako da se obnovi mirovni proces sa Izraelom, preneli su izraelski mediji izveštaje iz Rejkjavika. Prethodno je Kipar priznao Palestinu u pomenutim granicama.

Potezima Kipra i Islanda prethodilo je priznanje Palestine u mnogim južnoameričkim državama, uključujuhi Brazil, Argentinu, Ekvador, Boliviju i Urugvaj. Čile i Peru priznale su palestinsku državu, ali nisu posebno pominjale u kojim granicama.
XS
SM
MD
LG