Dostupni linkovi

Kina: Najava zabrane filmova koji remete stabilnost



Kineske vlasti predložile su zabranu filmova koji, kako se navodi, remete društvenu stabilnost i promoviše verski fanatizam, što se smatra novim u nizu pokušaja vlade da ojača kontrolu i reguliše stanje u filmskoj industriji.

Prema nacrtu zakona postavljenog na sajt vlade u četvrtak, filmovi ne smeju da ugroze državnu čast i interes, podstiču etničku mržnju, šire "zle kultove" ili sujeverje, ili propagiraju opscenost, kockanje, narkomaniju, nasilje ili terorizam.

Ukupno 13 vrsta sadržaja zabranjeno je nacrtom zakona, iako bez definisanja
određenih izraza ili fraza.

Taj predlog je, po svemu sudeći, sastavni deo sveukupnog stezanja oko industrije kulture i zabave koja podstiče nezavisne tačke gledišta, posebno društvenih medija i izuzetno popularnih mikroblogova na kojima građani često izražavaju bes i frustraciju.

Poslednjih sedmica, korisnici kineskih sajtova po ugledu na Tviter optužili su vladu za loš kvalitet seoskih školskih autobusa, posle serije nesreća, i kritikovali lokalne ekološke službe zbog toga što ne objavljuju potpune podatke o zagađenju vazduha.

Vlasti navode da su takva pravila potrebna radi učvršćivanja vladinog prestiža i kredibiliteta medija posle niza izveštaja zasnovanih na "lažnim informacijama" - što je često drugi naziv za izveštaje koje bi vlada radije cenzurisala.

U oktobru, na zasedanju Komunističke partije istaknuta je potreba za jačanjem društvenog morala i podsticanjem kineskog uticaja na polju kulture u inostranstvu.
XS
SM
MD
LG