Dostupni linkovi

Evropski parlament traži nove izbore u Rusiji


Evropski parlament je na zasedanju u Strasbourgu zatražio da se organizuju novi "slobodni i redovni" izbori u Rusiji zbog velikog broja neregularnosti zabilježenih tokom izbora održanih 4. decembra.

U neobavezujućoj rezoluciji usvojenoj pred početak samita EU-Rusija u Bruxellesu, Evropski parlament "traži organizovanje novih slobodnih i redovnih izbora pošto budu registrovane sve opozicione stranke".

"Prilikom održavanja izbora pokazalo se da Rusija nije poštovala izborne norme OEBS-a", naveli su evropski poslanici i osudili punjenje glasačkih kutija "brojnim listićima" i stotine hapšenja opozicionih aktivista koji su pokušali da demonstriraju na dan izbora i narednih dana.

Evropski parlament je pozdravio demonstracije u Rusiji kao izražavanje volje ruskog naroda za više demokratije i također osudio oštro ophođenje policije prema demonstrantima. Pozvao je i na hitno sprovođenje istrage za sve navode o prevari i zasrašivanju i kažnjavanje odgovornih za to.

Šefica diplomatije EU Caterine Ashtone rekla je u utorak pred Parlamentom da će evropski zvaničnici iskoristiti sastanak sa ruskim predsjednikom Dmitrijem Medvedevim da mu prenesu "zabrinutost zbog problema koji su se pokazali tokom izbora".
XS
SM
MD
LG