Dostupni linkovi

Srbi sa severa ponudili predlog za rešenje krize


Jedan od lidera kosovskih Srba iz Zvečana Ljubomir Radović izjavio je za agenciju Beta da su Srbi sa severa Kosova ponudili predstavnicima Kfor-a i drugih međunarodnih misija predlog pod naslovom "Mirovna inicijativa - polugodišnji tajmaut za mirno rešavanje krize na severu Kosova i Metohije" u cilju razrešenja situacije na severu Kosova.

"Osnovni elementi predloga su da nema nasilnih akcija prema severu Kosova od strane Kfora i drugih subjekata, slobodni administrativni prelazi, odnosno slobodan protok ljudi i robe, nema funkcionisanja prištinskih institucija i njihovih službenih lica, nema barikada na putevima, građani se vraćaju domovima i redovnim poslovima, a saobraćaj se odvija bez posebnih prepreka i problema", precizirao je on.

Radović je istakao da će u četvrtak predstavnicima međunarodnih misija dostaviti verziju prevedenu na engleski jezik, kao i da će predlog biti prosleđen nadređenima.

"Nastavlja se otvoren politički proces i traže se trajna politička rešenja", istakao je on, dodajući da strane žele rešenja koja će obezbediti trajni mir.
XS
SM
MD
LG