Dostupni linkovi

Ustavni sud Srbije o predlogu zabrane "Obraza"


U ustavnom sudu Srbije danas se održava javna rasprava o predlogu Republičkog javnog tužilaštva za zabranu Udruženja građana "Otačastveni pokret Obraz".

Na javnu raspravu su pozvani predstavnici Republičkog javnog tužilaštva, Udruženja građana "Otačastveni pokret Obraz", Ministarstva pravde, Zaštitnika građana Republike Srbije, kao i predstavnici stručne javnosti, objavljeno je na sajtu Ustavnog suda.

Zbog delovanja usmerenog na nasilno rušenje ustavnog poretka, kršenje zajamčenih ljudskih i manjinskih prava ili izazivanje rasne, nacionalne ili verske mržnje, republički javni tužilac Slobodan Radovanović je 25. septembra 2009. podneo Ustavnom sudu predlog za zabranu rada udruženja građana "Otačastveni pokret Obraz" i Pokreta "1389".

Tužilaštvo je uočilo da su, kako je objašnjeno u predlogu, organizacije "Obraz" i "1389" uzročnici brojnih incidenata, kojima su njihovi pripadnici, pridržavajući se osnovnih načela, statuta i saopštenja njihovih organizacija, na razne načine povređivali Ustavom zagarantovana ljudska prava.

U Ustavnom sudu Srbije 22. juna 2011. je održana javna rasprava o predlogu za zabranu rada pokreta"1389", ali je naknadno Tužilaštvo 18. oktobra povuklo taj predlog i istog dana podnelo novi zahtev kojim traži zabranu udruženja "SNP 1389" i "Naši" iz Aranđelovca.

Ustavni sud je 5. novembra saopštio da je obustavio prethodni postupak i pokrenuo novi po predlogu Tužilaštva kojim se traži zabrana rada ta dva udruženja.
XS
SM
MD
LG