Dostupni linkovi

Bez MMF-a u novom zajmu Grčkoj



Međunarodni monetarni fond isključio je mogućnost povećanja svoje financijske pomoći Grčkoj kroz novu pozajmicu, dok se u Europi ta mogućnost uvelike spominje.

Ured nije ovdje kako bi raspravljao o novom programu, rekao je voditelj MMF-ova ureda u Grčkoj Poul Thomsen. Thomsen je dao izjavu u Ateni, gdje je s grčkom vladom i dvama članovima "trojke" javnih vjerovnika Grčke (Središnja banka i Europska komisija) počeo pregovore o gospodarskoj politici nove vlade koja je preuzela vlast u studenom.

Ministar financija Evangelos Venizelos rekao je da se ti pregovori trebaju završiti novim planom financiranja Grčke vrijednim 89 milijarda eura do konca siječnja. Thomsen je htio naglasiti da zasad nema govora ni o kakvom sudjelovanju MMF-a u tom planu i da fond i dalje radi u okviru plana od 30 milijarda eura pomoći dodijeljene u svibnju.

Europski čelnici su na prošlom summitu u srpnju rekli da će podupirati Grčku sve dok bude trebalo kako bi ponovo dobila pristup tržištu, pod uvjetom da program donosi rezultate, napomenuo je. Privatni vjerovnici Grčke koje zastupa Institut za međunarodne financije (IIF) ponudili su u listopadu otpis polovice duga koji zemlja ima prema njima.
XS
SM
MD
LG