Dostupni linkovi

Ministri EU: Hitan postupak vraćanja viza Zapadnom BalkanuMinistri unutrašnjih poslova Evropske unije večeras su usvojili mehanizam prema kojem po hitnom postupku u vanrednim situacijama može na određeno vreme da se vrati obaveza posedovanja viza za građane država Zapadnog Balkana, ali to treba da odobri i Evropski parlament.

Predlog o tome je izradila Evropska komisija i tiče se situacija kada naglo poraste broj "lažnih azilanata" ili lica koja prekorače dozvoljeni boravak od tri meseca prilikom putovanja bez viza u Zonu Šengena u svrhe turizma, poseta, poslova i slično. Dosad je najveći problem bio dolazak velikog broja "lažnih azilanata" iz Srbije i Makedonije u Švedsku, Nemačku, Belgiju i Luksemburg.

U poslednje vreme su zvaničnici EU ukazivali na nagli porast lica iz Albanije koja prekoračuju dozvoljeni rok i ilegalno ostaju u zemljama Zone Šengena u EU. Srbiji, Crnoj Gori i Makedoniji su ukinute vize za šengenski prostor EU u decembru 2009. godine, a Bosni i Hercegovini i Albaniji u decembru 2010. godine.
XS
SM
MD
LG