Dostupni linkovi

Neki od nalaza studija “nauke o mrežama” dr. Kristakisa


Neki od nalaza studija “nauke o mrežama” dr. Kristakisa


- Da li je razvod zarazan? Studija iz 2010. je pokazala da je za 75 odsto veća verovatnoća razvoda ako su to učinili nečiji prijatelji, rođaci ili kolege.

- Zdravlje. U studiji iz 2009. su analizirane zdravstvene karakteristike prijatelja na mreži i promene u njihovom statusu. Depresija i krvni pritisak nisu uticali na veze među prijateljima. Najmanja je verovatnoća da se okončaju veze između pušača. Takođe, najveća je verovatnoća da će pušači međusobno uspostaviti vezu na društvenoj mreži.

- Sreća. U studiji iz 2008., kojom je obuhvaćeno 4,739 ispitanika, utvrđeno je da njihova sreća zavisi od sreće ljudi sa kojima su povezani na mreži. Srećan prijatelj na mreži udaljen oko jedne milje, povećava za 25 odsto verovatnoću da ćete i vi biti srećni, dok supružnik sa kojim živite uvećava tu mogućnost za samo 8 odsto.

- Gojaznost. U studiji iz 2007., u koju je bilo uključeno 12,067 odraslih, utvrđeno je da osobi koja ima gojazne prijatelje na mreži, za 57 odsto se povećava rizik da i ona postane gojazna.

“Nije reč o tome da gojazne ili mršave osobe traže slične osobe sa kojima će se družiti…Pre je u pitanju direktna uzročno-posledična veza”, ističe dr. Kristakis.
XS
SM
MD
LG