Dostupni linkovi

Iran otvorio istragu o napadu na ambasadu Velike Britanije


Iransko pravosuđe je otvorilo istragu protiv demonstranata koji su napali ambasadu Velike Britanije krajem novembra, izjavio je u utorak državni tužilac u Teheranu Abas Džafari Dolatabadi.

"Otvorena je sudska istraga protiv više osoba koje su ušle u ambasadu Velike Britanije i oštetile je", izjavio je Dolatabadi na kojeg se pozvala državna agencija Irna.

"Više osoba koje je policija predala pravosuđu oslobođeno je uz kauciju", kazao je državni tužilac, ne navodeći broj osoba pod istragom.

Nekoliko stotina demonstranata je 29. novembra nanijelo štetu ambasadi Velike Britanije u Teheranu i rezidenciji britanskih diplomata, u napadu za koji je London optužio iranski režim da ga je planirao.

Nakon ovog napada koji je izazvao međunarodno negodovanje i osudu Vijeća sigurnosti UN-a Velika Britanija je evakuirala svoje diplomate i zatvorila svoju ambasadu u Teheranu, kao i iransku ambasadu u Londonu.

Vlasti su saopćile da je izvršen neutvrðen broj hapšenja nakon ovog napada koji je kritiziralo ministarstvo vanjskih poslova i nekoliko vjerskih dostojanstvenika, a pohvalila tvrda linija iranskog režima.
XS
SM
MD
LG