Dostupni linkovi

Smene u listu Komersant zbog kritike Putina


Vlasnik ruske izdavačke kuće Komersant Ališer Usmanov smenio je glavnog urednika nedeljnika Komersant vlast Maksima Kovaljskog.

Ostavku je podneo i generalni direktor lista Andrej Galijev, smatrajući da je odgovoran za sve što se dešava u izdavačkoj kući.

Usmanov, koji se do sada nije mešao u uređivačku politiku kuće, izjavio je da su uzrok smenjivanja Kovaljskog neki materijali "koji se kose s novinarskom etikom".

"Ti materijali se graniče sa sitinim huliganstvom", naveo je Usmanov, ne isključujući da će možda podneti tužbu protiv Kovaljskog. Kovaljski je izjavio da ne žali zbog sadržaja poslednjeg broja nedeljnika, zbog kojeg je smenjen nakon 12 godina.

U najnovijem broju nedeljnika Komersant vlast više tekstova posvećeno je izborima, odnosno nepravilnostima.

Po izvorima bliskim Komersantu, vlasniku izdavačke kuće nisu se dopale fotografije koje vređaju premijera Vladimira Putina.

Na jednoj od njih je glasački listić na kojem je zaokružena partija Jabloko, a preko celog listića crvenom olovkom - "Putin, idi u k....", a u potpisu ispod te slike piše "pravilno popunjen glasački listić proglašen za nevažeći".

Takođe, jedan od tekstova nosi naslov "Pobeda jedinstvenog ubacivanja", aludirajući na nedozvoljeno masovno ubacivanje glasačkih listića sa zaokruženom Putinovom strankom Jedinstvena Rusija.

U ovoj izdavačkoj kući krajem novembra, uoči izbora, smenjen je zamenik glavnog urednika portala Gazeta.ru, koja ulazi u holding Roman Badanin.

Smenjen je jer je u vreme odsustva glavnog urednika počeo saradnju s nevladinom organizacijom za praćenje izbora Golos, i na portalu razmestio njihovu "Kartu kršenja izbornih pravila".

Takođe je zabranio da se na internet stranici razmešta baner Jedinstvene Rusije, i time finansijski oštetio firmu.

Biznis Usmanova direktno je povezan s državom. Od 2.000 godine on je generalni direktor ćerke Gasproma, Gazprominvestholding. Kada je 2006. godine kupio 100 odsto akcija Komersanta, obećao je da se neće mešati u uređivačku politiku.
XS
SM
MD
LG