Dostupni linkovi

Pronađen ukradeni gorionik večnog plamena iz Šumarica


Gorionik, koji je u noći između subote i nedelje ukraden sa spomenika Večni plamen slobode u Šumaricama, pronađen je jutros u kanalu pored puta na samo stotinak metara od muzeja 21. oktobar ispred koga se nalazio i pre krađe.

Ukradeni gorionik, primetio je prolaznik koji je šetao stazom pored puta, i odmah pozvao čuvara muzeja, a policija od jutros vrši uviđaj na mestu gde je gorionik pronađen.

Pretpostavlja se da su se lopovi uplašili publiciteta koji je dobila ova krađa, zbog čega su noćas blizu muzeja, istovarili vajarsko delo teško oko 50 kilograma koje su pre tri noći pajserima odvojili od postamenta.

Policija je u međuvremenu saopštila da će ukradeni gorionik u toku dana biti vraćen muzeju i najavila nastavak intenzivne istrage na pronalaženju izvršioca ovog krivičnog dela, dodaje se u saopštenju

Spomen obeležje Večni plamen slobode postavljeno je 1978. godine, a plamen je 2. oktobra te godine upalio predsednik SFRJ Josip Broz Tito.

Nekoliko godina kasnije večni plamen je ugašen zbog nedostatka gasa i sredstava za održavanje. Spomenik je obnovljen 21. oktobra ove godine na 70. godišnjicu stradanja kragujevačkih đaka i građana.
XS
SM
MD
LG