Dostupni linkovi

Josipović čeka konačne rezultate izbora


Predsjednik Hrvatske Ivo Josipović izjavio je danas da će mandat za sastavljanje nove vladi dati pošto dobije konačne rezultate parlamentarnih izbora, održanih 4. decembra.

"Ako danas dobijem konačne rezultate izbora, nema prepreke da se
odmah ne da mandat", rekao je Josipović novinarima u Zagrebu i dodao
da sve zavisi od Državne izborne komisije i Ustavnog suda.

Očekuje se da će rezultati izbora postati konačni krajem tjedna , u četvrtak ili u petak, s obzirom na žalbene rokove. Jedan od sudionika izbora tek je danas primio rješenje Državne izborne komisije kojim mu je odbijen prigovor, pa ima 48 sati za eventualnu žalbu Ustavnom sudu koji ima isti rok da na nju odgovori.

Budući mandatar, lider Socijaldemokratske partije (SDP) Zoran Milanović već je više puta rekao kako očekuje da će nova vlada biti formirana do kraja godine, a da konstituiranje Sabora očekuje odmah pošto predsjednik države odredi mandatara.

Ne očekuje se da će taj proces potrajati s obzirom na to da je Kukuriku koalicija koju čine SDP, Hrvatska narodna stranka, Istarski demokratski sabor i Hrvatska stranka umirovljenika , osvojila 80 mandata, a za formiranje vlade potrebno je najmanje 76 od ukupno 151 poslanika.
XS
SM
MD
LG