Dostupni linkovi

Pupovac: Predstavnici Srba u novoj vladi Hrvatske


Potpredsednik Samostalne srpske demokratske stranke (SSDS) u Hrvatskoj Milorad Pupovac veruje da će predstavnici Srba učestvovati i u novoj hrvatskoj vladi.

"Očekujemo da i u novoj vladi budemo u nekoj koaliciji, bez obzira na to što izborni pobednici imaju mogućnost da sami formiraju kabinet. O svemu ćemo zvanično razgovarati kada predsednik (Hrvatske Ivo)Josipović poveri mandat za sastav vlade (Zoran) Milanoviću. To će se dogoditi uskoro", kazao je Pupovac za "Večernje novosti".

On je kazao da je o učešću Srba u novoj vladi već razgovarao sa kandidatom za budućeg premijera Zoranom Milanovićem i drugim predstavnicima "Kukuriku koalicije", koja je pobedila na izborima 4. decembra.

Prema njegovim rečima, naredne sedmice trebalo bi da bude održana sednica hrvatskog Sabora, a vlada izabrana do katoličkog Božića.

On je dodao da očekuje da predstavnici Srba učestvuju na nižim nivoima vlasti, dodajući da je "najbitnije da vlada ponudi funkcionalna rešenja za mesta koja su važna za srpsku populaciju".

Nova vlada bi, kako je kazao, trebalo da definitivno reši probleme izbeglica, obezbedi stambena prava, nađe rešenje u vezi sa penzijama, da ima posebne instrumente za razvoj povratničkih sredina, da otvori prostor za primenu zakona o zapošljavanju, da prizna ulogu Srba u hrvatskom kulturnom i istorijskom životu, unapredi toleranciju i oslobodi nas govora mržnje.
XS
SM
MD
LG