Dostupni linkovi

Kacin: Nema novih uslova, pokažite se na delu


Izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Jelko Kacin izjavio je da EU nije postavljala nikakve nove uslove Srbiji već od Srbije traži da se, pre nego što dobije status kandidata, dokaže i to "ne na rečima, nego na delima".

"Ako je Srbija u nekom momentu odlučila da prekine dijalog sa Prištinom i trebali su joj meseci da se vrati u taj proces, nerealno je bilo očekivati da za nekoliko sedmica povrati puni kredibilitet. Baš zato je Srbija i dobila mogućnost da u nekoliko narednih meseci taj kredibilitet ojača", rekao je Kacin za novosadski Dnevnik.

Kacin je dodao da niko od političara iz EU nikada od Srbije nije tražio da prizna Kosovo.

"Mislim da bi Srbija, umesto priznanja kosovske nezavisnosti, pre morala priznati da su Srbi na Kosovu deo rešenja: da su oni na jugu izašli na tamošnje izbore, da imaju 14 poslanika u Skupštini Kosova i da imaju tri ministra u vladi Hašima Tačija", naveo je Kacin.

Podsetio je da istovremeno na severu Kosova stoje barikade i demonstranti napadaju međunarodne snage unutar kojih su i vojnici iz država članica EU.

Prema njegovim rečima, nomalizovanje odnosa sa Kosovom predstavlja nužan preduslov za brže napredovanje Beograda ka EU, jer bez postignute pune regionalne stabilnosti i saradnje, nijedna država Zapadnog Balkana nema pristup članstvu u Uniji.
XS
SM
MD
LG