Dostupni linkovi

Skupština Tunisa usvojila privremeni ustav


Skupština Tunisa usvojila je privremeni ustav, čime je otvoren put imenovanju nove vlade, skoro dva meseca posle prvih postrevolucionarnih izbora.

Skupština koja je izabrana u novembru usvojila je predloženi dokument kako bi državne institucije ponovo profunkcionisale. Novim ustavom definisani su uslovi i procedure koje izvršna, sudska i zakonodavna vlast moraju da poštuju do održavanja opštih izbora, prenosi Al džazira.

Ustav je usvojen sa 141 glasova "za", 37 "protiv" i 39 "uzdržanih" posle burne petodnevne rasprave tokom koje su hiljade ljudi protestovale ispred zgrade parlamenta. Jedan od zahteva bio je da islam dobije veću ulogu u budućem državnom uređenju.

"Ovo je istorijski trenutak, momenat za pamćenje, početak novog Tunisa", izjavio je predsednik skupštine Mustafa ben Džafar.

Ben Džafar je rekao da je otvoren proces kandidovanja za predsednika i da će novi šef države biti izabran u ponedeljak, 12. decembra.

Očekuje se da će novi premijer biti Hamadi Džebali (63), poslanik iz redova Enahde, u skladu sa dogovorom stranaka iz vladajuće koalicije.

Pozicija predsednika verovatno će pripasti Moncefu Marzukiju (66), dugogodišnjem Ben Alijevom protivniku i šefu Kongresne stranke za Republiku.
XS
SM
MD
LG