Dostupni linkovi

Fajon: Brisel zabrinut zbog neformiranja vlasti u BiH


Poslanik u Evropskom parlamentu Tanja Fajon izjavila je da je Brisel vrlo zabrinut što BiH još nema formiranu vlast na državnom nivou i što ne napreduje dalje prema EU.

"Bezvizni režim za mene je bio jedini pozitivni rezultat u BiH u posljednje vrijeme, ali vjerujem da će biti i drugih rezultata", rekla je Fajonova novinarima u Banjoj Luci nakon sastanka sa predsjednikom parlamenta Republike Srpske Igorom Radojičićem.

Ona je navela da je dala podršku političarima u BiH da i dalje rješavaju otvorena evropska pitanja kako bi BiH išla dalje prema evropskim integracijama, jer je to vrlo bitno za građane ove zemlje.

Prema njenim riječima, EU je zabrinuta i u pogledu funkconisanja bezviznog režima za BiH, jer migranti i dalje nezakonito dolaze u pojedine zemlje EU, posebno u Belgiju, Švedsku, Luksemburg i Njemačku.

"Zbog toga se u Uniji vode razgovori o mehanizmu suspenzije bezviznog režima za neke od zemalja regiona", rekla je Fajonova, pojasnivši da se vode razgovori o uslovima kako bi pojedine zemlje članice EU privremeno stavile suspenziju bezviznog režima za neke zemlje iz regiona.

"Pozivam vlasti u BiH da učine sve da građani ne krše pravila slobode kretanja, jer je to vrlo bitno, u suprotnom se BiH ne bi nikad više vratila nazad na šengensku listu", upozorila je Tanja Fajon.

Prema njenim riječima, kada bi BiH ili neka druga zemlja izgubila bezvizni režim, to bi predstavljalo katastrofu za građane.

Fajonova je navela da odgovornost za to snose političari u BiH koji treba da formiraju vlast na nivou BiH što je moguće prije, te da, osim evropskih, rješavaju i druga otvorena pitanja, kao što su budžet i ustavne promjene.

Ona je uvjerena da je EU zainteresovana za rješavanje problema u BiH i pitanja stabilnosti u regionu kako bi cijeli region krenuo dalje.
XS
SM
MD
LG