Dostupni linkovi

Tadić:Ne odustajem od Evrope


Predsjednik Srbije Boris Tadić rekao je da nije razočaran što Srbija danas nije dobila status kandidata za članstvo u EU i istakao da ne odustaje od Evrope.

"Ako danas nismo dobili status kandidata, duboko sam uvjeren da ćemo dobiti drugi put, da li februaru ili martu, vidjećemo...Ovo je jedna prolazna etapa. Kada bi nas ovakva odluka pokolebala, pokazali bismo slabost, a za to nema razloga", rekao je Tadić na konferenciji za novinare.

Tadić je istakao da Srbija ne može da odustane od svoje evropske budućnosti, jer bi svaka druga odluka imali dalekosežne posljedice po život građana.

"Bez obzira na teškoće sa kojima se suočava EU, mi pripadamo Evropi. Nezavisno od odluke EU, danas stojim iza ovakve politike i stajaću i u budućnosti", rekao je Tadić.

On je naveo da Srbija ima legitimna prava na Kosovu, ali da je njena politika povezana sa njenim interesima da postane članica EU.

Predsjednik Srbije je čestitao Hrvatskoj potpisivanje pristupnog sporazuma, navodeći da je to i veliki dan za region, a čestitao je i Crnoj Gori na datumu za otvarnje pregovora sljedeće godine.

Srbija danas nije dobila status kandidata za članstvo u EU, a u Briselu je zvanično saopšteno da će sljedeća procjena EU o tome da li će Srbiji biti dodijeljen status kandidata biti 12. februara, a Savjet ministara EU o tome će konačnu odluku donijeti u martu.
XS
SM
MD
LG