Dostupni linkovi

Hejg:Britanska vlada podržava veto


Britanski ministar inostranih poslova Vilijem Hejg izjavio je da je vlada jedinstvena u odluci da se blokiraju promjene Sporazuma EU.

"Politika koju provodimo u Briselu je usaglašena politika centralne vlade. Svako je to unaprijed podržao. Ili ćemo dobiti garancije koje smo tražili i dobiti sporazum svih 27 članica EU, a ukoliko to ne bude slučaj - mi s tim nećemo biti saglasni", rekao je Hejg, dodajući da je zamjenik britanskog premijera i lider liberal-demokrata Nik Kleg bio konsultovan tokom cjelovečernjih razgovora lidera EU u Briselu.

Njemački kancelar Angela Merkel i francuski predsjednik Nikola Sarkozi težili su tome da se cijela EU saglasi sa promjenom Lisabonskog ugovora kako bi striktnija budžetska i pravila za dugovanja država evrozone bila naglašena u osnovnom zakonu evropskog bloka.

Međutim, Velika Britanija, koja nije članica eurozone, odbila je da podrži ovaj potez, ističući da želi garancije u protokolu za zaštitu svojih finansijskih servisa.

Sarkozi je kao neprihvatljivim opisao zahtjev britanskog premijera Dejvija Kamerona. Zbog toga su Sarkozi i Merkelova naglasili da će pokušaji da se spasi zajednička valuta biti usmjereni na dogovor između 17 članica evrozone.

Mađarska je, takođe, donijela odluku da ostane izvan predloženog sporazuma, dok Češka i Švedska žele prvo da se konsultuju sa svojim parlamentima.

Predsjednik EU Herman van Rompej pažnju je usmjerio na uspjeh u obezbjeđenju sporazuma za čvršća fiskalna ograničenja, među kojima je i potreba da zemlje što više uravnoteže svoje budžete. Prema njegovim riječima, to znači jačanje pravila o procedurama za pretjerani deficit biti mnogo više automatska i da će zemlje članice morati da predaju nacrte svojih budžeta Evropskoj komisiji
XS
SM
MD
LG