Dostupni linkovi

Istraga protiv profesorke zbog govora mržnje prema homoseksualcima


Zbog sumnje da je širila govor mržnje preko društvene mreže Fejsbuk, tužilaštvo u Beogradu je podnelo zahtev za sprovođenje istrage protiv profesorke engleskog jezika u Srednjoj mašinskoj školi u Novom Sadu Jelene Popović-Ivanović.

Portparol Tužilaštva Tomo Zorić rekao je da je Odeljenje za Visokotehnološki kriminal Višeg Tužilaštva je istražnom odeljenju Višeg suda u Beogradu podnelo zahtev za sprovođenje istrage za krivična dela ugrožavanja sigurnosti, i izazivanja nacionalne, rasne i verske mržnje i netrpeljivosti preko Fejsbuka.

Mediji su 20. septembra objavili da je Popović-Ivanović u komentarima na svom profilu na Fejsbuku pozivala na otvoreno nasilje prema homoseksualcima. "Jeste, pederi su bolesnici i treba ih se kloniti, ignorisati, zanemarivati i ućutkati na sve načine, jer vrše propagandu bolesti!", napisala je ona.

Mediji su naveli da profesorka medju prijateljima ima i svojih učenika.

"Manjine nikad ne smeju imati ista prava kao većinski narod! Ovo je naša zemlja, srpska, bre! Je.... vas tolerancija, gonite se u pm i vi i vaše pozitivne diskriminacije!", napisala je, izmedju ostalog, na Fejsbuku.

Direktor Srednje mašinske škole Miloš Mazalica je ranije izjavio da je "šokiran" i dodao da "slučaj neće otići pod tepih".

Neposredno pošto su slučaj obelodanili mediji, Jelena Popović-Ivanović je otišla na bolovanje, s kojeg se vratila i nastavila da predaje.
XS
SM
MD
LG