Dostupni linkovi

Karadžić ponovno u sudnici


Nakon tri dana prekinutog suđenja bivši lider bosanskih Srba Radovan Karadžić vratio se u sudnicu kako bi tužiteljstvo moglo izvesti novog svjedoka. „Nisam baš potpuno oporavljen, ali želio sam doći da radimo.“, rekao je sucima Karadžić zatraživši da se ukloni ventilator iznad njegove glave.

Optuženi se inače žalio da mu je zima u sudnici prije nego što se razbolio, a u četvrtak je postalo jasno kako se radi o težoj prehladi koju je, prema njegovim riječima, već par puta dobio zbog hladnoće u sudnici.

„Gospodine Karadžiću pozabaviti ćemo se s tim ventilatorom i obavijestiti o tome.“, rekao je predsjedavajući sudac O Gon Kwon, uvaživši prigovor.

Suci su tako odustali od razmatranja nastavka suđenja bez nazočnosti optuženog pa se krenulo s iskazom sljedećeg svjedoka optužbe. Prvi je na klupu za svjedoke zasjeo doktor Christopher Lawrence, koji je bio glavni forenzički patolog Haškog suda (ICTY) koji je nadgledao proces obdukcija žrtava Srebrenice.

Nakon toga bi sa svjedočenjem trebao krenuti doktor Andras Riedlmayer koji je inače trebao prvi dati iskaz ovoga tjedna, ali se zbog bolesti optuženog i prekida suđenja raspored poremetio.

Riedlmayer je napravio stručan izvještaj o uništavanju povijesnog, vjerskog i kulturnog nasljeđa tijekom rata u Bosni i Hercegovini u prvoj polovici devedesetih godina.
XS
SM
MD
LG