Dostupni linkovi

Van Rompej pozdravio pomak u dijalogu


EU pozdravlja poslednje pozitivne rezultate u dijalogu Beograda i Prištine, posebno postizanje sporazuma o zajedničkom upravljanju administrativnim prelazima (IBM), na čiju primenu su se obavezale obe strane, izjavio je u sredu predsednik Evropskog saveta Herman van Rompej.

Van Rompej je posle razgovora s premijerom Kosova Hašimom Tačijem u Briselu izrazio priznanje kosovskom zvaničniku zbog njegove konstruktivne uloge i ohrabrio ga je da i dalje teži rezultatima u interesu Kosova, Srbije i celog regiona, objavljeno je na sajtu Evropskog saveta.

On je, međutim, ukazao, da pred Kosovom, iako je ostvarilo napredak u mnogim oblastima, i dalje stoje brojni izazovi.

Premijer Kosova Hašim Tači izjavio je novinarima posle razgovora s Van Rompejom da je cilj Kosova da ima dobre odnose sa svim susedima, uključujući i Srbiju.

"Znamo svoju prošlost, ali naporno radimo na budućnosti i na tome da obe zemlje budu dobri susedi i članice NATO-a i EU", rekao je Tači.

"Naravno, imamo probleme na severu, ali postoji i puna privrženost Brisela i SAD da rade tesno s nama, znači Vladom Kosova, Euleksom i NATO-om, kako bismo što pre imali slobodu kretanja, vladavinu prava i izbore u skladu sa zakonima Kosova", rekao je Tači.
XS
SM
MD
LG