Dostupni linkovi

Asad kaže da nije naredio slom pobune u Siriji


Sirijski predsjednik Bašar al Asad negirao je danas da je izdao naređenje za slom devetomjesečne pobune protiv njegove vlasti, tvrdeći da nije odgovoran za vojne napade.

Asad je u intervjuu za televizijsku stanicu ABC istakao da nije izdao komandu "za izvršenje ubistva ili brutalnost"."To nisu moje snage. To su vojne snage koje pripadaju Vladi. Ja sam predsjednik. Ne posjedujem ovu zemlju", rekao je Asad odgovarajući na pitanje da li su vojnici bili preoštri prema demonstrantima.

Asad je kao predsjednik Sirije ujedno i vrhovni komandant oružanih snaga.

Prema procjenama Ujedinjenih nacija, više od 4 000 ljudi poginulo je u Siriji od početka nemira u martu.

Bašar Al Asad je, odgovorajući na pitanje o optužbama za nasilje i torturtu nad demonstrantima, upitao: "Ko je rekao da su UN pouzdane?"."Ne ubijamo sopstveni narod. Nijedna vlada na ovom svijetu ne ubija sopstveni narod ukoliko na njenom čelu nije ludak", rekao je Asad.

Sirija je zabranila ulazak većini stranih novinara i sprečava rad nezavisnih medija, zbog čega su izjave svjedoka i saopštenja aktivista ključni izvor informacija.Na brojnim amaterskim video-snimcima postavljenim na internet vide se pripadnici prorežimske milicije kako pucaju na demonstrante.
XS
SM
MD
LG