Dostupni linkovi

Berlin: Rano za kandidaturu Srbije


Dva dana uoči samita EU u Briselu, iz vladinih krugova u Berlinu navedeno da je iz njemačke perspektive, rano da Srbija dobije status kandidata, javlja Beta.
Stoga, njemačka vlada nije spremna da se složi sa odlukom o dodjeli statusa kandidata Srbiji, navode isti izvori.

Savezna kancelarka Angela Merkel je prošlog petka u Bundestagu rekla da "za sada nisu obezbijeđene pretpostavke za dodelu statusa kandidata Srbiji" i da "put Srbije u EU vodi samo preko normalizacije odnosa sa Kosovom".

"Njemačka privreda pak "veoma snažno zastupa stav da bi Srbija trebalo da dobije status kandidata", kako je dopisnici Bete rekao Rajner Lindner, direktor Odbora njemačke privrede za istok.

Inače, taj odbor je najstarija i najuglednija institucija njemačke privrede koja posreduje kontakte sa preduzećima i privrednim organizacijama u zemljama bivšeg Sovjetskog Saveza i istočne i jugoistočne Evrope.

"Čak i ako u petak Srbija ne dobije status kandidata, njemačka privreda to posmatra kao odlaganje, a ne kao odustajanje od ovog kursa. Mi ćemo u svakom slučaju i preostala dva dana iskoristiti da snažno istaknemo poziciju njemačke privrede", rekao je Lindner.
XS
SM
MD
LG