Dostupni linkovi

Sud danas odlučuje o uslovima za Sanaderovo puštanje


Županijski sud u Zagrebu odlučivaće danas poslepodne o uslovima puštanja na slobodu bivšeg premijera Hrvatske Ive Sanadera, pošto je Ustavni sud naložio da bude pušten do 12. decembra.

Ustavni sud Hrvatske objavio je kasno sinoć da ukida odluku o pritvoru za Sanadera i naložio istražnom sudiji da odluči o drugoj mjeri ili mjerama kojima će se zamijeniti istražni zatvor i obijezbediti prisustvo Sanadera na suđenju.

Ustavni sud je odlučio da bivši premijer i lider Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) mora da izađe iz zatvora do 12. decembrau sedam ujutro.

Sanaderova odbrana najavila je da će na današnjem ročištu, kome će i on prisustvovati, ponovo predložiti najvišu kauciju u istoriji hrvatskog sudstva od 1, 66 miliona eura za njegovo puštanje na slobodu.

Pojedini hrvatski mediji pišu da će tužilaštvo zatražiti veću kauciju, jer se povisio i iznos štete za koju se Sanader tereti.

Na odluku istražnog sudije postoji rok žalbe od tri dana, ali ukoliko se stranke odreknu žalbe, Sanader bi mogao na slobodu i prije 12. decembra.

Neke od mogućih mjera su, osim kaucije, i oduzimanje pasoša, zabrana
napuštanja boravišta ili obaveza redovnog javljanja sudu ili policiji.

Još u oktobru Sanader je sudu ponudio kauciju od 1,66 miliona eura koju su svojim nekretninama spremni da garantuju predsjednik Sabora Luka Bebić, prijatelji Jerko Rošin i Mario Zubović kao i supruga Mirjana Sanader.
XS
SM
MD
LG