Dostupni linkovi

Đintao:Kineska mornarica sprema se za rat


Kineska mornarica treba da ubrza svoj razvoj i pripremi se za rat, izjavio je predsjednik Hu Đintao, javlja BBC.

Hu je na sastanku vojnih zvaničnika rekao da mornarica treba da "ubrza svoju transformaciju i modernizaciju i provede sveobuhvatne pripreme za rat kako bi učvrstila svoju nacionalnu bezbjednost".U državnim kineskim medijima nije upotrijebljena riječ "rat", već "vojna borba i sukobi".

Kina se nalazi u teritorijalnom sporu sa nekoliko drugih zemalja u Južnom kineskom moru. Političke tenzije porasle su u odnosima sa Vašingtonom, koji želi da pojača prisustvo u regionu.

Analitičari kažu da su komentari Hua neoubičajeno otvoreni i oštri, i vjerovanto su usmjereni ka američkim i kineskim rivalima u Južnom kineskom moru.

Nakon komentara Đintaoa, SAD su rekle da Kina ima pravo da se brani sama.
"Niko ne traži sukobe. Mi sigurno nećemo sprečavati nijednu zemlju u razvoju pomorskih snaga", rekao je portparol Pentagona Džon Kirbi, prenosi France press.

Viši američki i kineski zvaničnici trenutno razgovaraju o vojnim pitanjima.

Američki predsjednik Barak Obama najavio je prošlog mjeseca da Vašington jača svoje prisustvo u regionu i stacioniraće specijalnu jedinicu marinaca na sjeveru Australije. Analitičari kažu da ovaj potez predstavlja direktan izazov kineskim pokušajima dominacije u regionu i vjerovatno će ojačati američke saveznike u sporu oko Južnog kineskog mora.
XS
SM
MD
LG