Dostupni linkovi

Moskva: Preko 250 uhapšenih na protestima


Moskovska policija saopštila je u utorak uveče da je uhapsila više od 250 ljudi na Trijumfalnom trgu u centru Moskve, gde je opozicija trebalo da održi protest zbog lažiranja rezultata parlamentarnih izbora.

Na istom trgu nalazili su se pripadnici omladinskih organizacija naklonjenih Kremlju - Mlada garda, Naši i Stalj, koji su zauzeli veći deo trga.

Oni su nosili plakate i uzvikivali "Putin", "Medvedev - Jedinstvena Rusija" i faktički zajedno sa policijom sprečavali održavanje protesta. Ceo trg su blokirale jake policijske snage koje ni na koji način nisu ometale provladine organizacije.

Uhapšeno je više opozicionih lidera, među kojima Boris Njemcov, Eduard Limonov, Sergej Mitrohin, kao i više novinara. Mediji navode da je pri hapšenju pretučen novinar Komersanta Aleksandar černjih. Mitrohin, koji je bio kandidat Jabloko na parlamentarnim izborima, rekao je da je priveden zbog toga što je, kako mu je rečeno vikao "Dole vlast" .

On je radiju Komersant rekao da "takve primitivne parole nije uzvikivao", već da je pitao policiju zašto ne hapsi pripadnike provladinih udruženja koji se nalaze na istom trgu.
XS
SM
MD
LG