Dostupni linkovi

Počeo Human Rights Film Festival


Dokumentarnim filmom "Nasamareni ste!" škotskog redatelja Anthonyja Baxtera, priča o borbi 'aktivističkih Davida' protiv 'kapitalističkog Golijata' Donalda Trumpa sinoć je u zagrebačkom kinu "Europa" otvoren Human Rights Film Festival, posvećen ljudskim pravima u čijem je ovogodišnjem tematskom fokusu zemlja kao tlo, zemljište i teritorij u kontekstu ekologije, gospodarstva i politike.

Anthony Baxter, koji je bio na večerašnjoj projekciji, u filmu "Nasamareni ste!" ("You’ve been Trumped") pratio je višegodišnju borbu lokalnog stanovništva koje nije željelo da Donald Trump u škotskim dinama izgradi golf-resort, tijekom koje je i sam postao meta policijskoga nasilja.

Baxter je rekao kako je tim filmom želio prikazati istinu o onome što se događalo osobito zato što lokalni mediji o tome nisu korektno izvještavali.

Ovogodišnji festival bavi se zemljom kroz različite aspekte, od njezina obrađivanja i ratova zbog teritorija do planetarne ekološke krize i zemljišta kao objekta špekulacije globalnog kapitalizma. Te će teme biti predmet promišljanja festivalskih filmova kojih je tridesetak, u glavnom programu je pet igranih i 14 dokumentarnih, a u programu "Nepozvane slike" i devet filmova filmova u povodu 20. godišnjice djelovanja Mreže fondacija Otvoreno društvo.

Uz besplatne filmske programe u zagrebačkim kinima "Europa" i Dokukinu Croatia, te riječkom Art kinu Croatia, od 12. do 16. prosinca, priredit će se diskusije i glazbeni program.

Amnesty International Hrvatske provest će "Apelmaniju", svjetsku kampanju pisanja apela za zaštitu ljudskih prava ugroženih pojedinaca i skupina, kojom se obilježava Međunarodni dan ljudskih prava, 10. prosinca. U predvorju kina "Europa" pisat će se apeli za pet slučajeva iz cijeloga svijeta, a iz Hrvatske je izdvojen slučaj Milana Levara.
XS
SM
MD
LG