Dostupni linkovi

Crna Gora dobila i formalnu saglasnost za prijem u STO


Crna Gora je od danas de facto članica Svjetske trgovinske organizacije (STO), što će biti formalno potvrđeno na ministarskoj konferenciji te organizacije u decembru u Ženevi, sapštila je crnogorska vlada.

"Radna grupa za pristupanje Crne Gore STO na današnjem sastanku u Ženevi dala je formalnu saglasnost za prijem Crne Gore u tu međunarodnu organizaciju, što će i formalno biti potvrđeno na ministarskoj konferenciji 17. decembra", navodi se u saopštenju.

Crnogorsko ministar ekonomije Vladimir Kavarić posle sastanka konstatovao je da je Crna Gora "ispunila sve preduslove" za članstvo i podsjetio da je zahtjev za članstvo u STO podnijet 2004. godine.

Kavarić je naveo da je Crna Gora očekivala prijem u STO 2009. godine, ali da je procedura prijema odložena poslije zahtijeva Ukrajine o otvaranju pregovora sa crnogorskom stranom.Trgovinska razmjena Crne Gore s Ukrajinom manja je od jedan odsto, a Kijev procenjuje da će ona, posle zaključenja ugovora o slobodnoj trgovini i bilateralnog dogovora kojim se završavaju pregovori o članstvu u STO, godišnje iznositi oko 50 miliona eura.

"Ulazak Crne Gore u STO je od izuzetnog značaja sa stanovišta njenih
aspiracija za članstvo u Evropskoj uniji, jer tek poslije članstva u STO može ozbiljno da se razmišlja o početku pregovora za Evropsku uniju", ukazao je Andrej Logar, predsedavajući Radne grupe za pristupanje Crne Gore STO.
XS
SM
MD
LG