Dostupni linkovi

Inostrani mediji o izborima u Hrvatskoj


Inostrani mediji o izborima u Hrvatskoj

U prvim reakcijama strane agencije naglašavaju da do promjene vlasti u Hrvatskoj dolazi u složenim ekonomskim uvjetima.

Dopisnik BBC za Balkan Mark Lowen kaže kako će se nova vlada morati suočiti s ozbiljnim budžetskim rezovima da bi se izbjeglo snižavanje kreditnog rejtinga države. Smanjenje stope nezaposlenosti i nastavak borbe protiv korupcije među važnim su zadaćama novih vlasti.

Kukukuriku koalicija predvođena Zoranom Milanovićem, šefom Socijaldemokratske partije Hrvaske, stavila je do znanja da će uvesti mjere štednje, poduzeti sve kako bi se oživjela industrija i vratile strane investicije.

Odlazeća premijerka Jadranka Kosor odbijala je mogućnost pozjamica od MMF, a Milanović takvu mogućnost ne odbija, ali samo kao posljednje sredstvo. Ekonomija je u recesiji, procjenjuje se rast između 0,5 do 1 posto.

BBC citira riječi šefice HDZ da njena stranka “ostaje čvrsto na nogama i da će sada jednako dobro služiti narodu kao opozicija.

HDZ je bio na vlasti punih 16 od 20 godina hrvatske naezavisnosti.

Njemačka novinska agencija (DPA) u izvještaju o rezultatima izbora fokusira se na stanje u HDZ, suđenje bivšem premijeru za korpuciju. Na suđenjima će se uskoro naći i mnogi dugi Sanaderovi suradnici, ističe agencija.

Kosor nije mogla umanjiti skandale koji su se vukli od Sanadera i sada će predati vlast Milanoviću, socijaldemokratima, kao što se to dogodilo i 2000.

Ironično je, piše DPA, da je upravo Ivo Sanader, u vrijeme dok je bio zamjenik šefa diplomacije, na neki način uveo Zorana Milanovića u politiku, zapošljavajući ga u Ministarstvu vanjskih poslova 1993.

Milanović je radio kao diplomat u Nagorno-Karabakhu, EU i NATO savezu, prije povratka u Hrvatsku gdje se pridružio SDP 1999. Lider stranke postao je nakom smrti Ivice Račana. Oženjen je i ima dva sina, piše DPA.

Češka televizija također javlja o promjenama u Hrvatskoj i naglašava da Hrvatsku očekuju bolni rezovi, i isplivavanje iz recesije i korupcije.
XS
SM
MD
LG