Dostupni linkovi

Hag u ponedeljak o tužbi Makedonije protiv Grčke


Međunarodni sud pravde u Hagu doneće u ponedeljak odluku po tužbi Makedonije protiv Grčke zbog nepoštovanja Privremenog sporazuma o normalizaciji odnosa dve zemlje iz 1995.

Makedonija je u tužbi koju je podnela 2008. godine, navela da Grčka onemogućava prijem Makedonije u NATO i EU, čime se, kako se tvrdi u Skoplju, krši Privremeni sporazum iz 1995. godine.

Vlada u Skoplju podseća da je tim sporazumom predviđeno da Makedonija promeni zastavu i da u međunarodnim organizacijama u kojima je članica i Grčka, koristi ime Bivša Jugoslovenska Republika Makedonija. Grčka je zauzvrat trebalo da ne stavlja veto i ne otežava prijem Makedonije u međunarodne organizacije.

Zbog veta Grčke Makedonija nije na samitu u Bukureštu u aprilu 2008. godine primljena u NATO, iako je ispunila uslove. Skoplje je tada optužilo Atinu za "flagrantno kršenje dogovorenih obaveza iz člana 11" Privremenog sporazuma iz 1995. Sud je u martu 2011. godine saslušao argumente i primio dokumenta-dokaze obeju strana. Grčka je tada tvrdila da sud nema jurisdikciju da donosi odluku o pitanjima na koje se žalila Makedonija, ali se sud proglasio nadležnim.
XS
SM
MD
LG