Dostupni linkovi

Podrška Austrije Srbiji uslovljena daljnim koracima na Kosovu


Ministar vanjskih poslova Austrije Michael Spindelegger istaknuo je danas da će stav zvaničnog Beča u vezi dodjele statusa kandidata Srbiji za člana EU zavisiti od daljih koraka koje će u narednim danima Beograd poduzeti u cilju smirivanja stanja na Kosovu.

"Jedanaest povrijeđenih austrijskih vojnika bili su tema i na današnjem sastanku šefova diplomatija EU u Bruxellesu", kazao je on u izjavi novinarima.

Spindelegger je naglasio da je prenio stav da Austrija očekuje da srpsko rukovodstvo ne osudi samo nasilje, već i da poduzme korake u smjeru hapšenja i kažnjavanja lica koja su primijenila silu protiv KFOR-a.

"To zahtijevamo da bi Srbija napredovala ka EU", podvukao je on.

Spindelegger je rekao da je stav Beča o Kosovu prenio ministru vanjskih poslova Srbije Vuku Jeremiću i kosovskom Enveru Hodžaju koji su, tokom razgovora s njima, izrazili žaljenje zbog događaja.

Obojica su, kako je naglasio, prenijela da će poduzeti sve mjere kako bi građane uvjerili da "se nasilje nad vojnicima Kfora više ne ponovi".

"Sačekat ćemo da li će u narednim danima biti poduzeti koraci i na osnovu toga ćemo odlučiti hoćemo li podržati dodjelu statusa kandidata Srbiji", najavio je Spindelegger.
XS
SM
MD
LG