Dostupni linkovi

Žurna istraga u povodu snimke Sanaderovog svjedočenja


Snimka navodnog dijela iskaza kojeg je bivši premijer Hrvatske Ivo Sanader dao USKOK-ovim istražiteljima 21. srpnja ove godine vezano uz proces koji se protiv njega vodi na zagrebačkom Županijskom sudu za ratno profiterstvo u aferi Hypo te za uzimanje 10 milijuna eura mita kako bi mađarskoj naftnoj kompaniji MOL prepustio upravljačka prava u Ini, objavljena je na YouTubeu.

Riječ je o videosnimci u trajanju od 12 minuta i šest sekundi, čija autontičnost nije službeno potvrđena, a koju je na YouTube postavio prije četiri dana, 27. studenoga, korisnik pod imenom "RemetinecLIVE", o čemu su večeras vijest objavili mediji.

Na videsnimci je "timecode", na kojem je vidljivo kako je riječ o sadržaju "izvorne dužine" oko 50 minuta", čiji su dijelovi isječeni i kasnije montirani, tako da traju 12 minuta i šest sekundi.

U povodu "dijela snimke koja je objavljena na internetskim portalima, hrvatski Ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta priopćuje kako će od policije žurno zatražiti poduzimanje potrebnih radnji odnosno kriminalističkog istraživanja radi utvrđivanja tko je učinio dostupnim snimku ili njene dijelove i time počinio kazneno djelo odavanja službene tajne, objavljeno je večeras na internetskim stranicama Državnog odvjetništva RH (DORH).

"Ujedno, putem međunarodne pravne pomoći zatražit ćemo da se utvrdi tko je snimku objavio na youtubeu", ističe se u priopćenju.

Također se napominje "kako je Ured u niz navrata, upozoravao na odredbu članka 30. stavak 2. Zakona o USKOK-u prema kojoj odredbi se bez odobrenja Ravnatelja ne smiju objaviti podaci o kaznenom progonu u predmetima iz nadležnosti USKOK-a jer je neovlašteno objavljivanje ovih podataka kazneno djelo odavanja službene tajne iz čl. 351. KZ-a."

"Slijedom toga, pozivamo sva sredstva javnog priopćavanja da uklone snimku sa svojih portala i ne emitiraju je dalje budući da postupaju suprotno odredbi Zakona o USKOK-u i time moguće čine kazneno djelo", navodi USKOK.
XS
SM
MD
LG