Dostupni linkovi

Hartmann zatražila zaštitu posebnog izvjestitelja UN-a


Bivša glasnogovornica haškog tužilaštva Florence Hartmann, nakon što je Haški tribunal izdao nalog za njeno hapšenje zbog neplaćanja novčane kazne na koju je osuđena zbog otkrivanja zaštićenih podataka, obratila se za pomoć posebnom izvjestitelju Ujedinjenin naroda (UN), objavio je Odbor za podršku bivšoj glasnogovornici.

ICTY je 16. novembra izdao nalog za hapšenje nekadašnje glasnogovornice, koju čeka sedmodnevna zatvorska kazna. Hartmann je zbog nepoštivanja suda ove godine pravomoćno proglašena krivom i kažnjena novčanom kaznom od 7000 eura, ali tu kaznu nije platila pa je pretvorena u zatvorsku. Od Francuske ICTY očekuje da je obavijesti o pravima i s nizozemskom sudjeluje u transferu Florence Hartmann u pritvor Haškog suda.

Francuska novinarka je osuđena 2009. za nepoštivanje suda jer je objavila dvije povjerljive odluke suda iz procesa protiv bivšeg predsjednika Srbije Slobodana Miloševića, a presuda je u julu ove godine postala pravomoćna. Sud je tražio da plati kaznu ili ga obavijesti o razlozima nemogućnosti plaćanja.

Ona se dvaput pismeno obratila predsjedniku suda Patricku Robinsonu i tvrdila kako ne može platiti kaznu, te podsjetila sud da je i na suđenju 2008. prihvaćeno kako ona nema novca za odbranu. Pismeno je obavijestila sud da su osobe koje nju podupiru skupile novac za kaznu i uplatile ga na račun u francuskoj banci odakle ga Tribunal može podići, ali Tribunal zahtijeva da Hartmann lično uplati novčanu kaznu sudu.

Hartmann poručuje da se presuda oslanja na nepostojeće pravne standarde koji daju status povjerljivosti dokumentima koji ukazuju na umiješanost Srbije u genocid u BiH.
XS
SM
MD
LG