Dostupni linkovi

Tihić: Dogovor političkih stranaka nije moguć


Predsjednik Stranke demokratske akcije Sulejman Tihić nije danas mogao reći kada će biti održan naredni sastanak lidera šest političkih stranaka (SDA, SDPBiH, HDZ BiH, HDZ 1990., SNSD i SDS).

Govoreći o razlozima zbog kojih nije održan za danas najavljivani sastanak, kazao je da su u Cadenabbi (Italija) dogovorili okvirni termin i vrijeme kad bi se mogao održati taj sastanak, ali isto tako je dogovoreno da on procjeni da li je moguć dogovor.

„Procjenjujem da nije moguć dogovor, da ni u Cadenabbi, ni poslije toga nismo uspjeli usaglasiti one razlike koje su postojale i u Brčkom, koje su kasnije postojale i u Sarajevu, a radi se o dvije grupe problema“, kazao je Tihić novinarima.

Prvi je, dodao je, konceptualne naravi, kad je u pitanju raspodjela pozicija i podjela pozicija u Vijeću ministara.

„Drugi je zbog toga što različito čitamo tekst člana 9 Ustava BiH gdje jasno stoji da etnička struktura funkcionera na nivou BiH u pravilu odražava etničku strukturu stanovništva BiH što znači proporcija, odnosno popis stanovništva '91. kako to čitamo mi iz stranaka Platforme. Imamo jedno drugo čitanje koje govori da se tu radi o paritetu, pa eto mislim da svako onaj ko čita može znati ko je tu u pravu“, kazao je Tihić.
XS
SM
MD
LG