Dostupni linkovi

Nobilo: Likvidaciju naredio “drug Mićo”


Branitelj Josipa Boljkovca Anto Nobilo sinoć je za Hrvatsku televiziju otkrio neke detalje oko toga tko je naredio ubojstvo 21 civila u lipnju 1945. godine nedaleko Karlovca, za što se po zapovjednoj odgovornosti sumnjičilo Boljkovca, koji je tada bio partizanski šef policije u Dugoj Resi nedaleko Karlovca.

Po Nobilovim riječima, radi se o osobi kodnog imena “drug Mićo”, članu Centralnog komiteta Komunističke partije Hrvatske.

Nobilo nije otkrio druge detalje , nego je samo kazao kako se radi o čovjeku koji je “po tom zadatku došao u karlovački komitet, ali neka istraga utvrdi detalje”.

Nobilo je također kazao kako “ima zapisnik sa sjednice Okružnog komiteta u Karlovcu od 1. lipnja 1945. godine, na kojoj je donesena odluka o likvidaciji i nakon toga su određeni organi iz viših sfera potvrdili tu odluku”.

Josip Boljkovac (90), u ono vrijeme šef dugoreške OZN-e, a mnogo kasnije i prvi ministar unutarnjih poslova u samostalnoj Hrvatskoj, uhićen je 2. studenog i određen mu je tridesetodnevni pritvor.

U Hrvatskoj je gotovo jednoglasna ocjena kako se radilo o predizbornom potezu HDZ-a, koji se – odlukom Ustavnog suda Hrvatske da se Boljkovca zbog proceduralnih pogrešaka pusti iz pritvora – njima vratio kao bumerang i dodatno im snizio rejting.

Nobilo je nakon Boljkovčevog puštanja iz zatvorske bolnice u Zagrebu kazao kako je u interesu njegovog branjenika da se nastavi sa istragom, da se sa njega skine svaka sumnja i pokaže tko je pravi krivac.

On je izravno zamjerio istražnim organima da su dokazi do kojih je on došao u vlastitoj istrazi bili “na dohvat ruke, i tko je želio, mogao je doći do tih dokumenata.”
XS
SM
MD
LG