Dostupni linkovi

Zarif pred SB UN: Na severu Kosova nestabilno


Zarif pred SB UN: Stanje na severu Kosova nestabilno

Situacija na severu Kosova je nestabilna i napeta od sredine oktobra a tome u velikoj meri doprinosi postojanje veze sa srpskim izborima na proleće i trenutna situacija u
Prištini, rekao je u utorak uveče šef UNMIK-a Farid Zarif.

Podnoseći izveštaj generalnog sekretara UN Ban Ki Muna na sednici Saveta bezbednosti u Njujorku, Zarif je podsetio na poslednje sukobe na severu Kosova do kojih je došlo "pošto je Kfor pokušao da ukloni neke od srpskih barikada".

On je dodao da je UMNIK tražio od svih strana da efikasnije komuniciraju jedni sa drugima i da je je rezultat toga da su strane "smanjile oštru retoriku kojom su se obraćale građanima".

"Euleks i Kfor će se i dalje suočavati sa teškoćama da severno od reke Ibar sprovode svoje mandate", rekao je Zarif i dodao da na Kosovu postoji i dalje osećanje nepoverenja, straha i ogorčenja, što stvara pogodnu atmosferu za nasilje.

Ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić pozvao je Savet bezbednosti UN da bez oklevanja preduzme korake i osigura da se više ne ponove "jednostrane nasilne akcije" na Kosovu.

"Ako smo iskreno zabrinuti za mir i stabilnost na Kosovu, ako je naš cilj ponovno uspostavljanje stabilnosti i poboljšanje kvaliteta života za narod na terenu, onda ne može biti opravdanja za odbijanje da se odmah odgovori na taj poziv", rekao je Jeremić.

Ministar spoljnih poslova Kosova Enver Hodžaj rekao je da Priština više ne može tolerisati status kvo na severu Kosova i optužio srpsku vladu za kršenje Rezolucije 1244 i Kumanovskog sporazuma.

"Stanje je složeno. Takva situacija ugrožava Kosovo kao multietničku državu. Status kvo smo tolerisali od 1999. godine, a uprkos Rezlouciji 1244 Vlada Srbije je podržavala nelegalne institucije na severu Kosova i to se još uvek dešava", rekao je Hodžaj na sednici.

Ambasador Rusije u UN Vitalij Čurkin rekao je da "jednostrane aktivnosti Prištine" na severu Kosova neprihvatljive i podsetio da međunarodna zajednica nije u stanju da ni posle 12 godina obezbedi siguran život jednoj od strana.

Na sednici Saveta bezbednosti UN ambasadori većine zapadnih zemalja osudili su napade na vojnike Kfora na severu Kosova u kojima je povređeno više desetina vojnika međunarodnih snaga.

Zamenica stalnog predstavnika SAD u UN Rozmeri Dikarlo rekla je da je Kosovo jedinstvena carinska oblast i da se težnja za uspostavljanjem carinskog prostora ne može smatrati jednostranim potezom pošto je Srbija priznala kosovski carinski pečat.

Rozmeri Dikarlo je ocenila da su su incidenti na severu Kosova delo "pojedinačnih ekstremista", a barikade "radikalnih srpskih paralelnih institucija" i pozvala Vladu Srbije da hitno zatraži uklanjanje barikada i podrži vladavinu prava na Kosovu. Ona je osudila nemire na severu Kosova i povređivanje i ranjavanje vojnika KFOR-a.
XS
SM
MD
LG