Dostupni linkovi

Napad na britansku ambasadu u TeheranuViše desetina Iranaca ušlo je danas, bez policijske intervencije, u ambasadu Velike Britanije u Teheranu i britansku zastavu zamenilo iranskom.

U ambasadu su ušli učesnici protesta zbog sankcija koje je London uveo Teheranu zbog kontroverznog nuklearnog programa.

Iranci su preskočili zid parka u kojem se nalazi ambasada, polomili su prozore na zgradi, ušli u ambasadu i počeli da izbacuju predmete iz nje, što se videlo na snimcima koje je objavila državna televizija.

Pripadnici policijskih jedinica za razbijanje demonstracija koji su štitili ambasadu nisu intervenisali kako bi sprečili napad koji se dogodio dok se nekoliko stotina ljudi, koje je televizija nazvala "studentima", okupilo ispred tog diplomatskog predstavništva i zatražilo njegovo zatvaranje i "momentalno" proterivanje ambasadora.

Iranski parlament u nedelju je usvojio zakon o snižavanju ranga diplomatskih veza na nivo otpravnika poslova i proterivanju britanskog ambasadora u roku od dve sedmice.

Britanija je uvela finansijske sankcije Iranu posle objavljivanja izveštaja Međunarodne agencije za atomsku energiju u kojem se ukazuje da Iran pokušava da napravi nuklearno oružje.

Teheran tvrdi da njegov nuklearni program služi samo u mirnodopske svrhe.

Preporučujemo

XS
SM
MD
LG