Dostupni linkovi

Psihijatri: Brejvik je bio neuračunljivPsihijatrijski eksperti ocenili su da izvršilac masakra 22. jula u Norveškoj Anders Bering Brejvik nije bio uračunljiv kada je ubio više desetina ljudi.

To znači da desničarski ekstremista koji je pre četiri meseca ubio 77 osoba ne može biti osuđen na zatvor, već će biti smešten u psihijatrijsku ustanovu.

Psihijatri su ocenili da Brejvik boluje od "pzihoze", mentalnog stanja koje je u trenutku napada izmenilo njegovu sposobnost rasuđivanja.

Ipak, poslednju reč o krivičnoj odgovornosti Andersa Beringa Brejvika daće sud, koji u većini slučajeva poštuje preporuke eksperata.

Sud u Oslu je 14. novembra Brejviku produžio pritvor za 12 sedmica.

Anders Bering Brejvik (23) je 22. jula najpre aktivirao automobil bombu ispred zgrade vlade u Oslu, kada je poginulo osmoro ljudi, a zatim je pucao i ubio 69 osoba u omladinskom kampu na ostrvu Utoja, oko 40 kilometara udaljenom od Osla.

Brejvik je priznao izvršenje oba napada i naveo da je delovao sam, a kao motiv je naveo protivljenje socijalno-liberalnoj ideologiji i doseljavanju muslimana u Evropu.
XS
SM
MD
LG