Dostupni linkovi

Meteorološka organizacija upozorava na zagrevanje planeteOva godina deli deseto mesto za najtopliju godinu na planeti od kada su počela merenja 1850. godine, a istovremeno je 2011. godine ledena masa na Arktiku opala na rekordno nizak nivo, saopštila je danas Svetska meteorološka organizacija (SMO) na konferenciji UN o klimi u južnoafričkom gradu Durbanu.

Trinaest najtoplijih godina na planeti od kada su počela merenja zabeleženo je u poslednjih 15 godina, navela je Svetska meteorološka organizacija.

Godina 2011. bila je godina ekstremnih vremenskih prilika, navela je ta organizacija.

U istočnoj Africi je zbog jake suše umrlo desetine hiljada ljudi, Azija je bila pogođena velikim poplavama koje su odnele brojne živote, a 14 odvojenih vremenskih katastrofa u SAD izazvalo je štetu koja je procenjena na po milijardu dolara za svaku od njih.

Danas je drugi dan dvonedeljne konferencije UN o klimatskim promenama
u Durbanu, u Južnoj Africi, kojoj prisustvuju predstavnici 183 zemlje.

Na konferenciji će učesnici pokušati da odrede kurs borbe protiv globalnog zagrevanja.

Na tim pregovorima treba da se utvrdi da li će industrijske zemlje obnoviti i proširiti obavezu preuzetu Protokolom iz Kjota iz 1997. godine da će smanjiti proizvodnju štetnih gasova, i da li će zemlje u razvoju prihvatiti ograničenja za emisiju tih gasova.
XS
SM
MD
LG