Dostupni linkovi

Ministri evrozone o spasavanju evraMinistri finansija evrozone sastali su se danas u Briselu u naporima da nađu načine za spasavanje tog 17-očlanog monetarnog bloka i za zaštitu Evrope, SAD, Azije i ostatka sveta od finansijskog cunamija koji bi proistekao iz dužničke krize.

Glavna tačka dnevnog reda današnjeg sastanka ministara finansija evrozone je iznalaženje načina za integrisanje raznolikih zemalja evrozone - od snažne Nemačke, do majušne Malte - i taj zadatak ministri moraju obaviti brzo, bez odlaganja koje bi uzrokovale demokratske pojedinosti, kao što su referendumi koji oduzimaju vreme.

Ministri će razgovarati o takozvanim evroobveznicama koje bi zajednički izdavalo svih 17 članica tog monetarnog bloka, kojima bi po principu svi za jednog, jedan za sve, sve članice međusobno garantovale dugove.

Trenutno svaka članica emituje svoje sopstvene obveznice i svaka mora da plaća različite troškove pozajmljivanja.

Tri manje članice EU - Grčka, Portugalija i Irska - opstaju samo zahvaljujući pomoći za spasavanje jer su već istisnute sa međunarodnih tržišta obveznica.

Dve velike zemlje evrozone, opterećene dugovima - Italija i Španija - sve su bliže tome da takođe ostanu van tržišta obveznica, ali su njihove ekonomije suviše velike, da bi ih EU mogla spasti.

Nemački zvaničnici, prema pisanju štampe, predlažu da šest članica evrozone s vrhunskim kreditnim rejtingom "AAA" zajednički izdaju obveznice, ali je taj predlog, koji je Nemačka demantovala, naišao na protivljenje Evropske komisije, izvršnog tela EU.

"Ukoliko Evropa slabi ili ima teškoće, tada je za nas znatno teže da ovde otvaramo nova radna mesta", ukazao je sinoć predsednik SAD Barak Obama prilikom susreta sa zvaničnicima EU u Vašingtonu.
XS
SM
MD
LG