Dostupni linkovi

Gruevski pozvao Papadimosa da podrži Makedoniju


Makedonski premijer Nikola Gruevski pozvao je u ponedeljak svog grčkog kolegu Lukasa Papadimosa da podrži da Makedonija dobije datum za početak pregovora o pristupanju EU tokom sastanka Evropskog saveta u decembru, saopšteno je iz vlade Makedonije.

Gruevski je u pismu upućenom svom kolegi naveo da bi početak pregovora imao pozitivan uticaj na unutrašnje reforme, međuetničke odnose i na situaciju u regionu, prenosi makedonska agencija Makfaks saopštenje vlade.

Zbog dugogodišnjeg spora oko naziva Makedonije između dva suseda, Grčka sprečava dalji napredak Makedonije ka EU i NATO. Makedonski premijer je rekao da Grčka može da pruži odlučan doprinos revitalizaciji procesa evropske integracije u celom regionu i da bi grčka podrška za početak pregovora o pristupanju EU dala podsticaj za integraciju Balkana u Evropsku uniju.

"Još jednom apelujem na vašu vladu koja ima najširu moguću političku podršku da iskoristi ovu jedinstvenu priliku i podrži odluku da se otvore pregovori o pristupanju na sastanku Evropskog saveta u decembru 2011", navodi se u pismu.
XS
SM
MD
LG