Dostupni linkovi

Komisija UN: Sirijske snage počinile zločine


Sirijske bezbednosne snage počinile su zločine protiv čovečnosti gušeći antivladine demonstracije, piše u izveštaju međunarodne komisije pod pokroviteljstvom UN, objavljenom u ponedeljak u Ženevi.

U komisiji su bila tri nezavisna eksperta, a pokrovitelj njihovog rada je Visoki komesaraijat UN za ljudska prava.

Članovi komisije su razmatrali period od početka antivladinih demonstracija u Sriji u martu, ali im nije dozvoljen ulaz u Siriju. Oni su zato prikupili izjave 223 Sirijaca, uključujući vojne i policijske dezertere.

Ta svedočenja ukazuju na pogubljenja, proizvoljno hapšenje, nestanak ljudi, mučenje i druga zlodela, navodi se u izveštaju i podvlači da je tokom demonstracija u Sriji do sada poginulo oko 3.500 ljudi.

U izveštaju se ukazuje da su pripadnici sirijskih snaga bezbednosti ubili najmanje 256 dece i počinili "druge zločine protiv čovečnosti" tokom vladinog suzbijanja demonstracija.

"Ovi zločini uključuju ubistva, mučenja, silovanja i druge oblike seksualnog nasilja", rekao je predsedavajući komisije Paulo Seržio Pinjero, brazilski profesor i naglasio da članovi komisije za to imaju "vrlo čvrste dokaze".

Pored Pinjera u komisiji su i Turkinja Jaki Erterk, stručnjak za prava žena, i Amerikanka Karen Abu Zijat, specijalista za humanitarna pitanja i izbeglice.
XS
SM
MD
LG