Dostupni linkovi

Kako je podijeljeno 80 milijardi kuna kroz sustav javne nabave


Internetski aktivist i komunikacijski stručnjak Marko Rakar i skupina suradnika razotkrili su kako je podijeljeno 80 milijardi kuna kroz sustav javne nabave.

Državna baza podataka o javnoj nabavi nečitljiva je i loše dizajnirana i gotovo je nemoguće doći do podataka. Rakar je sa svojim suradnicima u Udruzi Vjetrenjača ručno prikupio sve podatke unazad 27 mjeseci, strojno ih obradio i indeksirao, otkriva Jutarnji.hr

Tako je stvorio bazu podataka koja uključuje 49 tisuća javnih nabava, ukupne vrijednosti 80 milijardi kuna, koje su u 2009. i 2010. raspisivale državne tvrtke i institucije.

Iako bi javne nabave po svojoj definiciji trebale biti javne i svima dostupne, činjenica je da se podaci o natječajima namjerno skrivaju na web stranicama Narodnih novina, navodi Jutarnji.

Ova baza se može pretraživati prema različitim kriterijima.

Najzanimljivije je pretraživanje prema dobavljačima koji imaju brutalno visoke marže, sumnjivi su i natječaji za koje se potpisuju ugovori samo nekoliko dana nakon raspisivanja, a moći će se vidjeti i za pojedine dobavljače koliko su imali direktnih pogodbi s državnim institucijama, koliko je bilo pozivnih natječaja, javnih natječaja, koliko je natječaja poništeno i za svaki pojedinačni slučaj broj konkurenata na natječaju.
XS
SM
MD
LG