Dostupni linkovi

Pakistan: Blokirani kamioni NATO-a


Vozači kamiona koji prevoze gorivo i namirnice za NATO trupe u Avganistanu izjavili su u nedelju da ih blokada pakistanske granice, koju je uvela vlada u Islamabadu, izlaže riziku od napada islamskih ekstremista.

Gotovo 300 natovarenih kamiona blokirano je na graničnim prelazima Torkam i Čaman u znak odmazde Islamabada za vazdušne udare u kojima su poginula 24 pakistanska vojnika.

U međuvremenu, pakistanski ministar spoljnih poslova Hina Rabani Kar rekao je telefonom američkoj državnoj sekretarki Hilari Klinton da je napad na pakistanske vojnike u subotu, za koji Islamabad tvrdi da ga je izveo NATO, negirao sav napredak u narušenim odnosima dve zemlje saveznice.

Kako je saopšteno iz kancelarije pakistanskog premijera, Kar je rekao Klintonovoj da je napad neprihvatljiv, da je njime iskazano potpuno nepoštovanje za ljudske živote i da je taj postupak raspalio bes u zemlji.

Pakistan je u znak odmazde takođe naredio američkoj vojsci da u roku od 15 dana napusti vojnu bazu u provinciji Baluhistan koju ona koristi za svoje bespilotne letelice.
XS
SM
MD
LG