Dostupni linkovi

Pakistan: Razmotrićeno ponovo sve sporazume sa SAD i NATO


Pakistan je u subotu saopštio da će ponovo razmotriti sve sporazume sa SAD i NATO-om o diplomatskim, vojnim i obaveštajnim pitanjima, pošto je NATO napao jedan pakistanski vojni punkt na granici sa Avganistanom, kada je poginulo 26 vojnika.

Posle sastanka Komiteta za odbranu, kojem je predsedavao premijer Pakistana Jusuf Raza Gilani, vlada je pripadnicima vojske SAD naredila da se u roku od 15 dana povuku iz vazdušne baze Šamsi na jugo-zapadu, u kojoj su, kako se smatra, stacionirane bespilotne letelice. Vlada je donela odluku o blokiranju svih puteva u Pakistanu za snabdevanje NATO-a u Avganistanu.

Pakistan je optužio NATO da je u petak kasno noću izveo vazdušni napad na vojni punkt u plemenskoj oblasti Mohmand, na granici sa Avganistanom, u kome je poginulo 26 pakistanskih vojnika. Ta oblast je jedno od najjačih uporišta talibanskih pobunjenika i pripadnika Al Kaide koji često organizuju napade na NATO na avganistanskoj teritoriji.

U subotu uveče je portparol NATO-a u Avganistanu Karsten Džejkobson priznao da je "vrlo moguće" da je "oružje NATO-a" uzrokovalo gubitke među pakistanskim vojnicima.
XS
SM
MD
LG