Dostupni linkovi

Reporteri bez granica: Ne šaljite novinarke na Tahrir


Međunarodna organizacija za zaštitu novinara "Reporteri bez granica" zatražila je od medijskih kuća da na Trg Tahrir u centralnom dijelu Kaira ne šalju novinarke nakon što je i treća reporterka prijavila da je izložena seksualnom napadu.

Francuska novinarka Karolin Sinz posljednja je u koja je prijavila da je napadnuta tokom izvještavanja o događajima sa Trga Tahrir u egipatskoj prijestonici.

Mona Eltahavi, koja je Amerikanka egipatskog porijekla, takođe je juče izjavila da je bila izložena seksualnom napadu policije na Trgu Tahrir. Ona je poznati borac za prava žena, predavač o ulozi društvenih medija u arapskom svijetu bivši novinar agencije Rojters. Njoj je polomljena ruka.

Britanski dnevnik "Gardijan" navodi da je egipatski vojni zvaničnik Islam Džafar stupio u kontakt sa Eltahavijevom dok je bila u pritvoru i da sve ukazuje na to da okrivljuje ženu za ono što joj se događalo.

"Ona mi se požalila da su je policajci pretukli i seksualno napadali. Ali, šta je ona očekivala da će se desiti? Bila je nasred ulice, usred sukoba, bez akreditacije ili lične karte. Pres centar joj nije dao odobrenje da kao novinar bude na ulici. Zemlja je u osjetljivom periodu. Pod prijetnjom smo. Ona je mogla biti i špijun", rekao je Džafar.

Novinarka američke medijske kuće "Si-Bi-Es" Lara Logan prva je prijavila seksualni napad nekoliko dana nakon ostavke predsjednika Hosnija Mubaraka u februaru.
XS
SM
MD
LG