Dostupni linkovi

Počelo suđenje za zločin u Guborima nakon Oluje


Pred Županijskim sudom u Zagrebu počelo je suđenje trojici pripadnika antiterorističke policijske jedinice "Lučko" za ratni zločin nad srpskim civilima u selu Grubori kod Knina 1995. godine, poslije vojno-policijske akcije "Oluja".

Optuženi Franjo Drljo i Božidar Krajina izjavili su, nakon što im je pročitana optužnica, da se ne osjećaju krivim. Trećeoptuženi Igor Beneta je u bjekstvu i sudi mu se u odsustvu.U svojoj odbrani, Drljo je rekao da ga zgražava zločin opisan u optužnici i negirao je da ga je počinio, iako je učestvovao u toj akciji 25. i 26. avgusta 1995. godine.

Zločin u Gruborima dogodio se 25. avgusta 1995. godine kada je grupa specijalaca obezbjeđivala put tzv. voza slobode kojim je nakon "Oluje" u Split išao hrvatski državni vrh na čelu sa tadašnjim predsjednikom Franjom Tuđmanom.

Tužilaštvo tereti pripadnike specijalne policije da su 25. avgusta 1995. godine u Gruborima ubili petoro srpskih civila i zapalili većinu stambenih i privrednih objekata, dok se Drlja tereti da je u Ramljanima zapalio više kuća.

Suđenje će biti nastavljeno 13. decembra, a najavljeno je ispitivanje oko 60 svjedoka.
XS
SM
MD
LG