Dostupni linkovi

IIF:Eurozona potonula u recesiju


Eurozona je potonula u recesiju, objavio je Institut za međunarodne finansije (IIF), vodeća međunarodna bankarska organizacija sa sjedištem u Vašingtonu.
IFF navodi da se stanje u 17-članoj zoni primjene jedinstvene evropske valute naglo pogoršava.

"Situacija u eurozoni ozbiljno se pogoršava u posljednjih mjesec dana. Privreda je kliznula u stanje za koje smatramo da se može nazvati recesijom i da će samo povećati budžetske manjke i dodatno oslabiti kvalitet imovine banaka", stav je IIF-a.

IFF ukazuje da su dolazeći ekonomski podaci za tek završeno treće tromjesečje i za početak četvrtog slabiji nego što se očekivalo.Ekonomisti IIF-a istakli su porast nezaposlenosti u Njemačkoj, najvećoj evropskoj ekonomiji, te usporavanje industrijske proizvodnje u eurozoni.

Oni predviđaju smanjenje bruto domaćeg proizvoda (BDP) eurozone u četvrtom tromjesečju za dva odsto u odnosu na isto tromjesečje godinu prije, kao i isti tempo pada u prva tri mjeseca iduće godine.

Za cijelu 2012. očekuje se smanjenje BDP-a za jedan odsto u odnosu na ovu godinu, objavio je IIF, koji predstavlja više od 450 banaka i finansijskih institucija u više od 70 zemalja.
XS
SM
MD
LG