Dostupni linkovi

Vojska: Isprika zbog ubijenih demonstranata


Vojska: Isprika zbog ubijenih demonstranata

Egipatska vojna elita javno se ispričala zbog smrti demonstranata u Kairu. Smatra se da je tokom proteklih šest dana u sukobima policije i građana na ulicama egipatskih gradova poginulo najmanje 35 ljudi.

Vrhovni savjet egipatskih oružanih snaga u saopštenju izražava žaljenje zbog izgubljenih života. Do najnovijih sukoba u Egiptu došlo je samo nekoliko dana prije prvih izbora koji su zakazani nakon svrgavanja Mubaraka.

Član Vrhovnog savjeta, general Mukhtar al-Moualah je u četvrtak saopštio da će se parlamentarni izbori održati po planu, 28. novembra, a da će predsjednički izbori biti održani u junu iduće godine.

U saopštenju vojnog savjeta ističe se da će oni koji su odgovorni za smrt demonstranata odgovarati, kao i to da će oni koji su povrijeđeni dobiti besplatnu medicinsku pomoć, a porodicama stradalih Egipćana je obećana novčana kompenzacija.

Na način na koji se to nikada ranije nije dogodilo u egipatskom javnom životu, u srijedu uveče su se na egipqtskoj državnoj televiziji pojavila dvojica generala sa izrazima saučešća cijelom egipatskm narodu. Jedan od njih, general Muhamed Al Asar se ispričao u ime svih pripadnika oružanih snaga, za, kako je on to rekao, ”tragediju do koje je došlo”.

“Mi smo sasvim drugačiji, mi ne želimo da ostanemo na vlasti i ne želimo da osvojimo vlast”, rekao je Al Asar. Sa stanovišta demonstranata, sve što vojna elita nudi u ovom trenutku - doima se kao malo i kasno, jer glasovi sa Tahrir skvera u Kairu tvrde da obećanja arapskog proljeća nisu ispunjena.

U noći između srijede i četvrtka je vladalo primirje na glavnom kairskom trgu, ali još nema znakova da se situacija smiruje.

Ovo su najžešće demonstracije zabilježene u Egiptu od februara kada je pod pritiskom uličnih protesta svrgunut režim Hosnija Mubara.
XS
SM
MD
LG