Dostupni linkovi

UN:U zatvorima u Libiji 7000 obespravljenih pritvorenika


Bivši libijski pobunjenici, sada nove vlasti, drže oko 7 000 pritvorenika, uglavnom iz zemalja podsaharske Afrike, koji nemaju pristup pravnom procesu poslije građanskog rata, naveo je generalni sekretar UN Ban Ki Mun u novom izvještaju.

Ban Ki Mun je citirao izvještaje u kojima se govori o mučenju pritvorenih osoba, često zbog boje njihove kože, te o ženama koje se nalaze u zatvorima pod nadzorom muškaraca, bez ženskih čuvara. U dokumentu se navodi da su zajedno sa odraslima pritvorena i djeca.

Generalni sekretar UN rekao je da postoje i "uznemirujući izvještaji" o ratnim zločinima koje su u Sirtu počinili pobunjenici i snage bivšeg režima. Svrgnuti lider Moamer Gadafi uhvaćen je i ubijen u ovom gradu 20. oktobra.

Ban je pripremio ovaj izvještaj za Savjet bezbjednosti UN, uoči debate o Libiji sljedeće sedmice.U dokumentu se iznosi ocjena da većina sudova u Libiji nije spremna za rad zbog nedovoljne bezbjednosti i odsustva sudija i ostalog osoblja.

Glavni tužilac Međunarodnog krivičnog suda Luis Moreno Okampo izjavio je juče u Tripoliju da uhvaćenom Gadafijevom sinu Saifu al Islamu može da se sudi u Libiji, ako on tokom procesa ne bude zaštićen od međunarodne pravde.

Ban je u izvještaju pozvao Libijce da poštuju ljudska prava i uzdrži se od osvete, navodeći da su pripadnici zajednice Tuarega suočeni s osvetničkim ubistvima, zbog uloge koju su imali u napadima Gadafijevih snaga na Misratu.
XS
SM
MD
LG